Kérdésed van! Érdeklődj: +36-20/496-2908

Blog

Itt van az őszi finomságok ideje

Itt van az őszi finomságok ideje

Szeptember beköszöntével az ősz ízei megérkeznek. A friss szezonális gyümölcsök, mint az alma, a körte és a szőlő hívogatnak bennünket, hogy kreatívak legyünk a konyhában is. Ebben a cikkben felfedezzük szeptemberi szezonális gyümölcsök sokféle felhasználási módját kelt kalácsok és sütik készítéséhez.

 

Alma és Körte Sütik:

Az almás körtés sütik hagyományos őszi desszertek, amelyeket szezonális friss gyümölcsökkel, fűszerekkel és puha tésztával készítenek. 

Zabpelyhes-almás muffin

A tésztához:
4 db tojás

1 csipet só
10 dkg kristálycukor
1 dl kókuszolaj
1 dl tej
1 cs sütőpor
20 dkg zabpehelyliszt
2 db alma

A krémhez:
5 dkg fehér csokoládé
20 ml tejszín
25 dkg Mascarpone

porcukor ízlés szerint

A díszítéshez:
szárított almaszirom

Elsőként a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat összekeverjük a sóval, cukorral, kókuszolajjal, tejjel, sütőpor és zabpehelyliszttel, illetve a lereszelt almával. (Figyeljünk rá, hogy a reszelt almából a felhasználás előtt kinyomkodjuk a levét!)

A felvert fehérjét finoman a tésztába forgatjuk, majd muffinpapírral bélelt muffinsütőbe töltjük. Előmelegített sütőben 170 fokon, légkeveréses programon 20-25 percig sütjük.

A fehércsokis mascarpone krémhez a fehércsokoládét megolvasztjuk. A tejszínt habbá verjük. A mascarponét összekeverjük a porcukorral. Az olvasztott csokit és a habot is a mascarponéba keverjük. Habzsákba töltjük a krémet és az elkészült muffinok tetejére nyomjuk.

Diós Kelt Kalács: 

Ez a sütemény ideális választás, hogy megkoronázzuk egy családi ebédet az őszi hónapokban.

Hozzávalók (2 kalácshoz):

A kelt tésztához:
55 dkg liszt

10 dkg cukor
15 g szárított élesztő
1 tk só
3 tojás
1,2 dl hideg víz
15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez

A töltelékhez:
1,5 dl tej
8 dkg cukor
15 dkg darált dió
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
3 dkg margarin
fél citrom reszelt héja

A sziruphoz:
25 dkg cukor

1,5 dl víz

A tészta hozzávalóival a szokásos módon kelt tésztát készítünk, melyet 1-2 óráig kelesztünk. 

Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a darált diót, a zsemlemorzsát, és néhány percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vaníliás cukrokat, a margarint, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Kihűtjük.

A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk és rákenjük a töltelék felét és feltekerjük, mint a kalácsot szokás. Hosszába az egészet kettévágjuk, és nyitott felükkel felfelé összefonjuk őket. Kikent tepsibe tesszük, és még fél órát kelesztjük. Forró sütőben sütjük. 

Amíg a kalácsok sülnek, egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet – éppen csak addig, amíg a cukor felolvad majd, langyosra hűtjük. A sütőből kivéve a kalácsokat még forrón meglocsoljuk a sziruppal – fontos, hogy a teljes szirupmennyiséget osszuk el a két kalács között és locsoljuk rá. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.

 

Az Ősz Kreativitása: Piték

A piték az őszi időszak ízvilágát hozzák az asztalra. Az almák és fűszerek együtt olyan finom pitéket alkotnak, amik igazi őszi hangulatot teremtenek minden falatnál.

Almás pite

A tésztához:
340 g liszt
200 g hideg vaj, kockákra vágva

50 g porcukor
1 csipet só
hideg víz

A töltelékhez:
8 közepes méretű alma
120 g barna cukor

1 csomag vaníliás cukor
½ citrom leve
fahéj ízlés szerint
2-3 csipet szerecsendió
20 g vaj

A tetejére:
1 tojás villával felverve

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a porcukrot, a sót és a kis darabokra vágott hideg vajat. Gyors mozdulatokkal morzsás állagúvá dolgozzuk, és több kis részletben (1-1 evőkanál) annyi hideg vizet adunk hozzá, amennyi ahhoz kell, hogy a tészta összeálljon. Ha ez megtörtént, gombócot formálunk belőle, folpackba csomagoljuk és 45 percre hűtőbe tesszük.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: alaposan megmossuk, majd meghámozzuk az almákat és vékony szeletekre vágjuk. Rácsorgatjuk a citromlevet, hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat és egy kevés szerecsendiót. Jól összeforgatjuk, és arra az időre, amíg a tésztával foglalatoskodunk, félretesszük.

A pitetésztát kivesszük a hűtőből, két részre osztjuk (40:60 arányban) és a nagyobb darabot lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Egy sütőpapírral bélelt vagy kivajazott-kilisztezett sütőforma aljába terítjük úgy, hogy a pitének pereme is legyen. Villával megszurkáljuk a tésztát, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket és 4-5 pici vajdarabot teszünk a tetejére.

A tészta kisebb felét is vékonyra nyújtjuk és óvatosan a pitére simítjuk. Ahol a két tésztaréteg találkozik, összenyomjuk, a tetején pedig csillag alakban bemetszéseket ejtünk (lásd a képet) – ez azért fontos, hogy miközben sül, távozhasson a gőz a töltelékből és ne repedjen ki a sütemény.

Néhány gyors mozdulattal villával felverünk 1 tojást, és lekenjük vele az almás pite tetjét. 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk és – sütőtől függően 40-50 percig sütjük. Hamarabb semmiképp sem készül el, ezért ha azt látjuk, hogy túl gyorsan pirul a teteje, letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg.

Az aranyszínűre sült, illatozó almás pitét langyosan vagy hidegen tálaljuk.