Sütik halloween-re
Az ősz egyik legvonzóbb ünnepe a Halloween. Ez egy kiváló alkalom arra, hogy kreatívak legyünk a sütésben, és elkészítsünk olyan süteményeket, amelyek nemcsak finomak, hanem igazán különlegesek is.
Keksz nem csak halloween-ra!
Hozzávalók:
22,5 dkg vaj
1 bögre barna cukor
1 darab tojás
1 tk vaníliaaroma
1 zacskó vaníliás cukor (bourbon)
2,5 bögre liszt
1 tk sütőpor
1 csipet só
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A barna cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat keverjük ki krémesre robotgép segítségével. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliaaromát.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd adjuk hozzá a vajas keverékhez, dolgozzuk jól össze.
Öntsük ki a tésztát a munkalapra, gyúrjuk össze, hogy egy egynemű, homogén massza legyen. Tegyük a hűtőbe 2-3 órára, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, nyújtsuk kis 3-4 mm vastagságúra, majd szúrjuk ki a formákat.
Tegyük őket a sütőbe, süssük 10-12 percig. Várjuk meg, míg kihűl, úgy tálaljuk.
Ha szeretnénk díszíthetjük is a kekszeket:
- 1 közepes méretű tojás fehérje
- 25 dkg átszitált porcukor
- 2-3 csepp ecet
A tojásfehérjét beleütjük a robotgép táljába és addig verjük, amíg majdnem teljesen kemény habot nem kapunk. (kb. 2-3 perc), majd belekeverjük a porcukorot. Akkor jó, ha eltűntek a csomók és egy sima állagot kapunk. Ha szeretnénk akkor szinezhetjük is. Gél állagú festékek használata esetén kicsivel több porcukorra lesz szükségünk.
Fincsi tökök
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
lekvár
tojás
porcukor
A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd egy nagy kör alakú kiszúrót használva kivágjuk a formát. Minden második tésztára vágunk szemet, orrot és szájat
A teli karikára helyezük egy kevés lekvárt. Majd az arcokat ráhelyezzük. A széleit lenyomkodjuk, hogy a lekvár ne folyon ki.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Porcukorral szorva tálaljuk.