Piskóta egyszerűen
A sima piskóta egy alapvető süteményalap, amely számos desszert alapját képezi. Egyszerű és könnyen elkészíthető, így ideális választás lehet, ha valami gyors és finom édességre vágysz.
Hozzávalók 16 szeletes tortához:
-6 tojás
-12 evőkanál cukor
-12 evőkanál liszt
-5 g sütőpor
-6 evőkanál víz
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom fehérjére és sárgájára. A lisztet és a sütőport összekeverem.
A tojássárgájához hozzáadom a vízet és a 6 evőkanál cukrot és habosra kikeverem. A tojás fehérjét elkezdem habosra verni, majd fokozatossan hozzá adom a 6 evőkanál cukrot és kemény habbá verjem. Ha kész a kihabosított tojássárgájához hozzá szedem a felvert tojásfehérje 1/3-át és összekeverem. Utána a többi fehérjével óvatosan elkezdem keverni, úgyhogy folyamatossan szórom bele a sütőporral elkevert lisztet minnél kevesebb ideig keverem, hogy ne törjem össze.
Sütőt előmelegítem 165 °C-ra, a sütőlemezre sütőpapírt teszek és a 20 cm átmérőjű karikába töltöm a piskóta tésztát. Sütőben fél óra után megfordítom,(hamarább tilos rányitni a sütőajtót) majd még 15 percig sütöm.
A sütőből kivéve 3-4 perc múlva átfordítom egy másik tepsire, teszek rá egy másik tepsít, hogy a pára benne maradjon így puha és szaftos lesz a piskóta és nem esik össze a közepe.