Kérdésed van! Érdeklődj: +36-20/496-2908

Blog

Mézeskalács

Mézeskalács

A mézeskalács a karácsony íze és illata egy apró süteményben.

Az édes méz és fűszeres aromája magával ragad, és minden falat egy kis ünnepi varázst hoz az asztalra. A szívhez szóló formái és díszítései pedig emlékezetessé teszik az ünnepi időszakot.

 

Hozzávalók: 

-50 dkg liszt (átszitálva)
-15 dkg porcukor
-1 tojás
-25 dkg vegyes virágméz
-5 dkg margarin
-1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj és
  szegfűszeg (esetleg mézeskalács-fűszerkeverék)
-1 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna

Elkészítés

A lisztet, a porcukrot, a fehéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát alaposat összekeverjük falapáttal.

 

Ezután a virágmézben felolvasszuk a margarint. Összeöntjük a margarinos mézet a fűszerkeverékkel elkevert lisztre. Beleütjük a tojást és jól összegyúrjuk. A tészta inkább legyen lágy, mint kemény, mivel a pihentetés alatt úgyis megkeményszik egy picit.

 

Lefedjük a tésztát és pihentetjük egy napig. Minál tovább hagyjuk állni, annál szebb lesz a sütmény.

 

Ezután kinyújtjuk a tésztát 3-4 mm vastagságúra lisztes asztalon. Kiszúrjuk a formákat. A sütőt előmelegítjük 10 percig, majd 150 fokon megsütjük a tésztát. Az első 3-4 percben ne nyissuk ki a sütőt, mert a tészta összeesik. Mielőtt a kész tésztát tálra tesszók, hagyjuk hülni 2-3 percig.

 

Miután kihült lehet díszíteni.