Blog
farsang
A farsangi fánk egy olyan hagyományos étel, amelyet a farsangi időszakban készítenek és fogyasztanak el. Kicsik és nagyok kedvence. Ehetjük hagyonmányosan lekvárral vagy akár újíthatunk is és pudinggal is meg tuduk tölteni.
A fánk egy kelt tésztából készült édesség, amelyet forró olajban sütnek ki. Általában gömb alakú, porcukorral megszórt és gyakran töltött változatok is léteznek. A fánk elkészítése és fogyasztása számos kultúrában hagyományosan kapcsolódik az ünnepekhez és különleges alkalmakhoz.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 4 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 4 db tojássárgája
- 6 dkg vaj
- 1 tk vanília kivonatű
- 1 db citrom (reszelt héja)
- 1 csipet só
- olaj
Elkészítés:
- A szalagos fánk elkészítéséhez a lisztet egy nagyobb tálba tesszük és beleöntjük a langyos tejet.
- A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot.
- Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.
- Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük.
- Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.
- A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük.
- Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.
Akár külöünböző mázakkal is leönthetjük, így színesítve a farsangi korszakot.