Kérdésed van! Érdeklődj: +36-20/496-2908

Blog

farsang

farsang

A farsangi fánk egy olyan hagyományos étel, amelyet a farsangi időszakban készítenek és fogyasztanak el. Kicsik és nagyok kedvence. Ehetjük hagyonmányosan lekvárral vagy akár újíthatunk is és pudinggal is meg tuduk tölteni. 

A fánk egy kelt tésztából készült édesség, amelyet forró olajban sütnek ki. Általában gömb alakú, porcukorral megszórt és gyakran töltött változatok is léteznek. A fánk elkészítése és fogyasztása számos kultúrában hagyományosan kapcsolódik az ünnepekhez és különleges alkalmakhoz.

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 4 db tojássárgája
  • 6 dkg vaj
  • 1 tk vanília kivonatű
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 1 csipet só
  • olaj

Elkészítés:

  1. A szalagos fánk elkészítéséhez a lisztet egy nagyobb tálba tesszük és beleöntjük a langyos tejet.
  2. A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.
  4. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  5. Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük.
  6. Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.
  7. A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük.
  8. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.

Akár külöünböző mázakkal is leönthetjük, így színesítve a farsangi korszakot.