Linzerkarika
Ha szereted az ízletes, hagyományos süteményeket, akkor az osztrák konyha egyik gyöngyszemével, a linzerkarakával érdemes ismerkedned. A linzerkarika nem csupán egy egyszerű sütemény; ez egy kulináris élmény, amely Ausztria kulturális és gasztronómiai örökségének része.
HOZZÁVALÓK
-30dkg liszt
-20dkg vaj
-1db tojássárgája
-10dkg porcukor
-0.5db citrom reszelt héja
-1db tojás a kenéshez
Elkészítés:
A linzerkarika elkészítéséhez a leszitált lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a vajat és összemorzsoljuk. Beleöntjük a tojássárgáját, a porcukrot és a reszelt citromhéjat és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Gombóccá formáljuk a tésztát és folpakba csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és különböző formákat szaggatunk ki belőle. A felének a közepét egy kisebb kiszúróval kilyukasztjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a formákat, a lyukas közepűeket megkenjük tojással. A linzer karikákat 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha megsült ízlés szerint lekvárral, krémmel megtöltjük.