Blog
Tuile
A tuile egy vékony, ropogós sütemény, amely gyakran kísérőként szolgál desszertekhez, például fagylalthoz vagy mousse-hoz.
Hozzávalók:
- 50 g vaj (szobahőmérsékletű)
- 50 g porcukor
- 50 g liszt
- 2 tojásfehérje
- Vanília kivonat vagy más ízesítő (opcionális)
Elkészítés lépései:
-
Előmelegítés: Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
-
Tészta elkészítése:
- Egy tálban keverd habosra a vajat és a porcukrot.
- Add hozzá a tojásfehérjéket egyenként, alaposan keverd össze minden egyes hozzáadás után.
- Szitáld bele a lisztet, majd keverd simára a masszát. Ha szeretnél, ízesítheted vanília kivonattal vagy más ízesítőkkel.
-
Formázás:
- Egy sütőpapírral bélelt sütőlapra tegyél kis kanálnyi adagokat a masszából. Egy kanál hátuljával vagy egy spatulával simítsd el vékony kör alakúra (kb. 7-8 cm átmérőjű).
- Győződj meg róla, hogy elegendő távolságot hagysz a tuilék között, mert sütés közben szétterülnek.
- Ha szeretnél szép formákat, akkor itt találod: https://cukraszplaza.hu/shop_search.php?search=tuile
-
Sütés:
- Süsd a tuiléket 5-7 percig, vagy amíg a szélek aranybarnára nem sülnek. Figyelj rájuk, mert nagyon gyorsan megéghetnek.
-
Formázás sütés után:
- Amint kiveszed a sütőből, gyorsan és óvatosan egy spatulával emeld le a tuiléket a sütőpapírról, és helyezd őket egy sodrófára vagy egy palackra, hogy meghajoljanak. Ha lapos tuiléket szeretnél, akkor hagyd őket sík felületen kihűlni.
- Hagyd teljesen kihűlni, hogy ropogósak legyenek.
Tipp:
- Gyorsan kell dolgoznod a sütés után, mert a tuilék nagyon gyorsan kihűlnek és megszilárdulnak. Ha nehezen formázhatóak, tedd vissza őket pár másodpercre a sütőbe, hogy kicsit meglágyuljanak.
Jó étvágyat kívánok a tuilékhez!