Kérdésed van! Érdeklődj: +36-20/496-2908

Blog

Eclair fánk

Eclair fánk

Egy klasszikus francia desszert, amit otthon is könnyen el lehet készíteni. A recept két fő részből áll: a pâte à choux (a tészta) és a krém.

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 125 g liszt
  • 80 g vaj
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 250 ml víz
  • 4 tojás

A krémhez (krémes töltelék):

  • 500 ml tej
  • 100 g cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 4 tojássárgája, 50 g cukor és 2 evőkanál liszt, ha házilag készítenél pudingot)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 200 ml habtejszín (felverve)

A csokimázhoz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál vaj

Elkészítés:

1. A tészta elkészítése:

  1. A vízben forrald fel a vajat, a sót és a cukrot.
  2. Miután felforrt, add hozzá a lisztet, és folyamatos keverés mellett főzd, amíg a tészta össze nem áll és el nem kezd leválni az edény faláról (kb. 1-2 perc).
  3. Vedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni.
  4. Egyenként add hozzá a tojásokat, miközben folyamatosan kevered. Minden tojás után jól dolgozd el a tésztát, hogy sima és fényes legyen.
  5. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (felső és alsó sütés).
  6. A tésztát kanalazd vagy nyomd egy sütőpapíros tepsire, formázz belőle kb. 10-12 cm hosszú rudakat.
  7. Süsd 20-25 percig, fél időnél 180 °C-ra vedd vissza a hőfokot. A sütés végén tartsd nyitva egy kicsit a sütő ajtaját amíg szép aranybarna színűek lesznek.
  8. Hagyd őket teljesen kihűlni.

2. A krém elkészítése:

  1. A tejben főzd meg a pudingot a cukorral és a pudingporral (vagy a házi tojásos krémmel). Kevergetve főzd addig, amíg besűrűsödik.
  2. Ha kész, vedd le a tűzről, és add hozzá a vaníliát. Hagyd kihűlni.
  3. A habtejszínt habosítsd fel, majd óvatosan keverd hozzá a kihűlt pudinghoz. Ezt a krémet töltsd a kihűlt fánkok belsejébe.

3. A csokimáz:

  1. A csokoládét és a vajat vízgőz felett olvaszd meg, majd keverd simára.
  2. Ha kész, mártsd a fánkok tetejét a csokimázba, és hagyd megdermedni.

4. Tálalás:

  • Ha a fánkok és a csokimáz megszilárdultak, tálalhatod őket! Egy kávé vagy egy pohár frissítő ital mellett tökéletes desszert!

Tippek:

  • A tésztát könnyen túlsütheted, ezért fontos, hogy figyelj a sütési időre, és hagyd a fánkokat teljesen kihűlni.
  • A pudingkrémet előre elkészítheted, és hűtőben tárolhatod, hogy gyorsabban végezhess.