Fonott kalács

Ez egy klasszikus, puha és foszlós fonott kalács recept, amely tökéletes reggelire vagy ünnepi alkalmakra!
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
8 dkg cukor
1 db tojás
1 db tojássárgája
8 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
1 tk vaníliás cukor (opcionális)
1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10-15 percig, amíg felfut.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót és a vaníliás cukrot.
Üsd bele a tojást és a tojássárgáját, öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, majd kezdd el összedolgozni.
Keverd hozzá az olvasztott vajat, és dagaszd kb. 10-15 percig, amíg rugalmas tésztát kapsz.
Letakarva, meleg helyen keleszd a tésztát kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.
Ha megkelt, oszd a tésztát 3 vagy 4 egyenlő részre.
Sodord őket hosszú rudakká, majd fond össze (hármas vagy négyes fonással).
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, takard le és hagyd még 30-40 percig kelni.
Kend meg a tetejét felvert tojással, hogy szép fényes legyen.
Előmelegített 180°C-os sütőben süsd kb. 25-30 percig, amíg aranybarna lesz
Hagyd kihűlni, majd szeletelve tálald.
🥐 Tipp: Ha édesebben szereted, növelheted a cukor mennyiségét, vagy akár mazsolát és reszelt citromhéjat is adhatsz a tésztához!
Jó sütést! 😊